sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Jandarmii se bucură când bat suporterii


Membrii Asociaţiei Independente a Suporterilor Stelişti nu se mai duc la meciurile Stelei în semn de protest faţă de “deciziile total iresponsabile ale conducerii”, dar cu toate acestea nu rămân impasibili atunci când vine vorba de abuzurile comise împotriva fanilor în general.
Evenimentele de la meciul din Cupa României, dintre Rapid şi Steaua, i-au alarmat pe membrii AISS, care consideră că fanii “roş-albaştri” din Giuleşti au fost abuzaţi de Jandarmerie şi îi sfătuiesc cu tărie pe aceştia să depună plângeri organelor competente.
Sursa foto: fcsteaua.ro
Iată comunicatul integral al AISS:
Uniti impotriva abuzurilor
In urma incidentelor aparute la inceputul meciului dintre Rapid si Steaua, din seara zilei de 11.11.2010, contand pentru sferturile de finala ale Cupei Romaniei, Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti doreste sa aduca in atentia suporterilor stelisti, a opiniei publice si a reprezentantilor mass-media urmatoarele:
Desi AISS nu mai este responsabila de gestionarea biletelor in deplasarile suporterilor stelisti din cauza faptului ca nu putem gasi in cadrul conducerii administrative a clubului Steaua un partener de dialog care sa inteleaga si sa fie interesat cu adevarat de problemele suporterilor, desi majoritatea membrilor AISS nu se mai prezinta la meciurile echipei de fotbal Steaua Bucuresti in semn de protest fata de deciziile total iresponsabile ale conducerii din ultimul timp, consideram ca este de datoria noastra sa luam atitudine atunci cand drepturile suporterilor sunt incalcate intr-un stat de drept.
AISS a militat intotdeauna pentru un comportament civilizat din partea suporterilor, lipsit de violente in urma carora doar imaginea noastra poate avea de suferit. Drept urmare, nu putem fi de acord cu actiunile suporterilor stelisti prezenti pe stadionul Giulesti, care au aruncat cu diverse obiecte in teren, fapt ce a condus la intreruperea meciului si ce poate conduce la alte sanctiuni pentru clubul nostru. Totusi, faptele savarsite de catre suporterii stelisti nu au necesitat in niciun moment interventia brutala, disproportionata, a reprezentantilor Jandarmeriei.
Interventia iresponsabila a Jandarmeriei se putea sfarsi tragic pentru suporterii stelisti, putand fi martorii unor scene de groaza in adevaratul sens al cuvantului, ai reeditarii unor dezastre din lumea sportului precum incidentul de pe stadionul Heysel din anul 1985. Desi au trecut peste 25 de ani de la acel incident, reprezentantii Jandarmeriei nu si-au insusit acea lectie dramatica, luand decizii ce ar fi putut avea acelasi deznodamant. Pentru a forta evacuarea suporterilor stelisti in 60 de secunde, desi nu exista niciun motiv legal pentru ca aceasta sa se desfasoare intr-un timp atat de scurt, reprezentantii Jandarmeriei au inceput sa-i impinga in forta pe suporterii stelisti pentru ca acestia sa paraseasca zona, printr-o poarta pe care incapeau maximum 2 persoane. In urma presiunii exercitate, suporterii stelisti au cazut printre scaune, au fost calcati in picioare, au lesinat, au fost striviti de gardurile de protectie din plexiglas dintre tribuna si teren, iar mai multi suporteri au suferit traume fizice. Din fericire insa, gardurile nu au cedat. Altfel, zeci de fani si-ar fi putut pierde vietile, din cauza interventiei iresponsabile a Jandarmeriei, dublata de cruzimea uluitoare a celor platiti din bani publici sa ne protejeze pe noi toti.
Abuzurile Jandarmeriei nu s-au oprit aici, suporterii fiind nevoiti sa paraseasca tribuna printr-un tunel, lung de peste 30 de metri, facut de catre reprezentantii Jandarmeriei, care a fost denumit de catre reprezentantii mass-media “tunelul groazei”. Suporterii stelisti au fost umiliti din toate punctele de vedere: au fost nevoiti sa suporte injuriile reprezentantilor Jandarmeriei, au fost imbranciti sau agresati fizic intr-un mod primitiv, prin lovituri repetate cu pumnii, picioarele ori bastoanele din dotarea unor persoane care nu au avut nimic in comun cu ideea de aparare a ordinii si liniste publice, prin respectarea drepturilor si libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Consideram inacceptabila actiunea reprezentantilor Jandarmeriei, care in anul 2010 considera ca aceste acte de violenta, izvorate dintr-o atitudine profund grosolana isi au locul intr-un stat european.
Ne aratam indignarea si fata de reprezentantii clubului Steaua care ne demonstreaza inca o data ca nu au niciun fel de respect fata de suporteri. De foarte multi ani suporterii sunt nevoiti sa se apere singuri in urma abuzurilor facute de reprezentantii Jandarmeriei, ai firmei de paza ori ai LPF care, prin colaborarea cu cluburile de fotbal, distrug sistematic orice forma de manifestare libera pe stadioanele din Romania.
Pentru faptele comise, suporterii trebuiau sa fie identificati si sanctionati conform legii 4/2008 pentru prevenirea si combaterea violentei in sport, iar din comunicatele oficiale ale Jandarmeriei intelegem ca acest lucru s-a intamplat. Mai mult, intelegem ca intr-un timp extrem de scurt, Jandarmeria a fost in masura sa aprecieze ca aproape toti suporterii prezenti in sector s-au facut vinovati de diverse contraventii pentru care merita sa fie interzisi la competitiile sportive din Romania. Ni se pare bizar felul in care aceste decizii au fost aplicate in masa, catorva sute de persoane, intr-un timp atat de scurt. In plus fata de sanctiunile legale, suporterii au fost nevoiti inca o data sa suporte abuzurile violente ale reprezentantilor unei institutii care are rolul de a preveni si combate actele de violente.
In consecinta, suporterii stelisti care au fost sanctionati pe nedrept sau au fost abuzati de catre fortele de ordine sunt rugati sa depuna plangeri la organele competente. AISS va oferi asistenta juridica tuturor suporterilor stelisti pentru ca astfel de actiuni sa fie evitate pe viitor.
Uniti impotriva abuzurilor
Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu